Millefiori

Millefiori

De term millefiori is een combinatie van de Italiaanse woorden “mille” (duizend) en “fiori” (bloemen).

De millefiori techniek houdt de productie van glas stokken of staven in, die bekend staan als ‘murrine’, met veelkleurige patronen die zichtbaar zijn alleen vanuit de gesneden uiteinden van de stok. Een murrine staaf wordt in een oven verhit, tot een dunne stok getrokken met behoud van het ontwerp van de doorsnede’s, en dan bij afkoeling gesneden in kralen of schijven.

Tegen de achttiende eeuw raakte de technische kennis voor de vervaardiging van millefiori verloren. Pas in de negentiende eeuw was er weer een heropleving van de techniek. Tegen het einde van de jaren 1830 werden millefiori met succes geproduceerd in Silezië-Bohemen. Binnen twee of drie jaar na de herontdekking waren er ook fabrieken in Venetië, Engeland en Frankrijk die millefiori stokken produceerden.

De millefiori kralen gemaakt in Venetië werden bij duizenden naar Afrika geexporteerd in de late jaren 1800 en verhandeld of verkocht voor diverse dingen.

bron: www.altrove.es

Millefiori kralen zijn redelijk kostbaar. Bijvoorbeeld onderstaande kralen kosten $ 99,- voor 6 stuks, ook al zijn ze licht beschadigd.

kralen van africadirect.com